Tanácsok hűtőházaknak

A minőségi és biztonságos hűtőlánc kialakítását és fenntartását támogató Amerikai Egyesült Államok-beli Global Cold Chain Alliance kidolgozta ingyenes kézikönyvét hűtőházak számára. A dokumentum tartalma nem csak a hűtőlánc, de az élelmiszerellátó-rendszer összes szereplője számára tartogat hasznos információkat.

A szövetség által kiadott dokumentum célja, hogy gyors választ és útmutatást nyújtson a koronavírus-járványról. Ennek fényében magának a vírus terjedésének és tüneteinek bemutatása mellett komoly hangsúlyt fektet a munkahelyi védekezés, illetve a hűtőházban való vírus megjelenés kezelésének bemutatására. A munkavállalók számára 8 pontban mutatja be a személyes védelmet. A rendszeres szappanos, vagy minimum 60 % alkoholt tartalmazó szerrel történő kéztisztítás mellett fontos a szem, orr és a száj érintésének, valamint a közeli kontaktusok elkerülése, a száj és orr eltakarása köhögés és tüsszentés esetén, a gyakran érintett felületek gyakori tisztítása, illetve, hogy ha valaki megbetegedik, akkor maradjon otthon. A munkáltató sokat tehet munkavállalóik egészségének megőrzése érdekében. Például a beteg kollégáknak biztosítaniuk kell az otthon maradás lehetőségét, valamint a megfelelő tisztálkodási feltételeket. Mindemellett érdemes az idősebb és krónikus betegségekkel rendelkező kollégákat távol tartani a többiektől, a látogatók számát minimálisra csökkenteni, illet ve cselekvési tervet készíteni arra az esetre, ha megbetegedés történik az üzemben.

Abban az esetben, ha egy fertőzött személy tartózkodott egy zárt térben (pl. iroda, étkező), akkor a tisztítás és fertőtlenítés előtt érdemes lezárni a helyiséget addig, amíg lehetséges, annak érdekében, hogy a levegőben lévő cseppfertőzést minimálisra csökkentsük (minimum 24 órára). Az ajtó és az ablak kinyitásával fokozhatjuk a légáramot a helyiségben. Majd minden olyan felületet alaposan tisztítani és fertőtleníteni kell, amellyel a beteg kapcsolatba kerülhetett.

A COVID-19 vírus a legújabb tanulmányok szerint a levegőben 24 órán át jelen tud maradni. Műanyag és rozsdamentes felületeken akár 3 napig is megtalálható, azonban mennyisége az idővel arányosan csökken. A vírus alacsony hőmérsékleten való életképességét vizsgáló kutatások jelenleg is zajlanak. Azonban a hasonló vírusok alacsony hőmérsékleten és fagyasztott állapotban akár éveken át is életképesek tudnak maradni.

A koronavírus elleni küzdelemben a védekezésnek jelentős szerepe van, így minden olyan intézkedés foganatosítása javasolt, amely segít a dolgozóktól és az üzemtől távol tartani a vírust.

(storeinsider)

Válaszok

Megosztás

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

X