Egészséges munkahelyek

COVID19: információforrások a munkahelyek számára

A COVID19-világjárvány az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a társadalmaknak és a vállalkozásoknak szembe kell nézniük. E kihívás leküzdése csak akkor lehetséges, ha együtt dolgozunk a betegség terjedésének megállításán, és biztonságos és egészséges munkakörnyezetet biztosítunk mind az otthoni távmunkázók, mind a szokásos munkahelyükre visszatérők számára. Ez a rész útmutató dokumentumok, figyelemfelhívó anyagok és a témával kapcsolatos további linkek gyűjteményét tartalmazza.

Az olyan munkahelyeken, ahol a munkavállalók biológiai anyag kategóriájú vírussal érintkezhetnek, a munkáltatók kötelesek munkahelyi kockázatértékelést végezni és annak megfelelő intézkedéseket tenni. Az ezen az oldalon található iránymutatások segítik a munkáltatókat e feladatok ellátásában. A minimális jogi követelményeket a biológiai anyagokra vonatkozó irányelv határozza meg. A témával kapcsolatban további információ weboldalunk veszélyes anyagok menüpontjában (biológiai anyagok alpont) található.

Uniós iránymutatások

Mit tehetnek a munkahelyek a gyakorlatban a járvány kezelése és a munkavállalók védelme érdekében? Az ismeretek és a tudatosság kulcsfontosságú – mindenkinek megfelelő tájékoztatást kell kapnia a vírus terjedéséről, a fertőzés tüneteiről és az expozíció minimalizálásának módjáról. Iránymutatásaink segítik a szervezeteket abban, hogy ellássák a munkavállalókat a szükséges információkkal és a fertőzés megelőzése érdekében megtegyék a megfelelő intézkedéseket.

COVID19: Visszatérés a munkahelyre – A munkahelyek átalakítása és a munkavállalók védelme (PDF verzió)

COVID19: iránymutatások a munkahelyek számára

Távmunka

A COVID19-világjárvány miatt jelenleg is tartó kijárási korlátozással összefüggésben európai munkavállalók milliói kényszerülnek arra, hogy teljes munkaidőben otthonról dolgozzanak a vírusfertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Olyan új valóság ez, amely próbára teszi a testi és mentális egészségünket. Ezek az iránymutatások tanácsokat tartalmaznak arra vonatkozóan, hogyan gondoskodhatunk hatékonyan magunkról az otthoni távmunka során.

Gyakorlati tippek az otthoni távmunka egészségesebbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá tételéhez

A váz- és izomrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos gyakorlati eszközök és iránymutatások adatbázisa: távmunka

Uniós és nemzetközi szervezetektől származó információforrások

Európai Bizottság: a COVID19-re vonatkozó weboldal
Európai Bizottság: adatportál kutatók számára
Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC)
Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO)
Egészségügyi Világszervezet (WHO)

Biológiai anyagok

Felhívjuk a figyelmet az ilyen anyagokkal való munkahelyi érintkezés veszélyére és bővebb tájékoztatást adunk a kapcsolódó egészségügyi problémákról, amelyek körébe nem csak a fertőző betegségek, de a rákos megbetegedések és az allergiák is beletartoznak.

Biológiai anyagok és a munkával összefüggő betegségek: szakirodalmi áttekintésen, szakértői felmérésen alapuló megállapítások és a monitoring rendszerek elemzése

Epidémia és a munkahely

Biológiai anyagok

Biológiai anyagokkal való érintkezés és a kapcsolódó egészségügyi problémák az egészségügyi dolgozók esetében

Biológiai anyagokkal való érintkezés és a kapcsolódó egészségügyi problémák az állatokkal kapcsolatos foglalkozásokban

Biológiai anyagok és a kapcsolódó, munkával összefüggő betegségek az utazással és utasokkal való érintkezéssel járó foglalkozásokban

Biológiai anyagokkal való érintkezés és a kapcsolódó egészségügyi hatások a hulladékkezelési és a szennyvíztisztítási ágazatban

Biológiai anyagokkal való érintkezés és a kapcsolódó egészségügyi problémák a szántóföldi növénytermesztésben

(osha.europa)

Válaszok

Megosztás

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

X