Megkezdték a gyárak hazatelepítését Ázsiából

Az Egyesült Államok kormánya aktív lépéseket tesz annak érdekében, hogy az elektrotechnikai eszközök, chipek gyártói az országban létesítsenek gyártóegységeket. A nagy amerikai vállalatok közül sokan erre hajlandóságot is mutatnak, miután a koronavírus-járvány rávilágított az ellátási láncok nagyfokú sérülékenységére.

A Trump adminisztráció és a félvezető gyártó vállalatok új chipgyárak létesítését tervezik az Egyesült Államokban, miután egyre nő az aggodalom az Ázsiának való kiszolgáltatottság miatt az iparágban – írja a Wall Street Journal.

A vállalatok „visszatérése” az USA-ba egy hosszú évtizedes tendenciát fordítana meg, amikor is az olcsóbb termelés, az ellátási láncok és az ösztönzők miatt az amerikai technológiai vállalatok tömegesen helyezték át a gyártást Ázsiába.

A koronavírus-járvány felhívta a figyelmet az ellátási láncok sérülékenységére. Az amerikai döntéshozók különösen Taiwantól való függő helyzet miatt aggódnak. A félautonóm sziget Kína szerint saját fennhatósága alá tartozik, és ott található a világ legnagyobb chipgyártó vállalata, a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), a világ három vállalata közül az egyik, amely képes a legmodernebb chipek előállítására.

A TRUMP-KORMÁNYZAT JELENLEG IS TÁRGYALÁSOKAT FOLYTAT AZ INTELLEL ÉS TSMC-VEL EGY EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN LÉTESÜLŐ GYÁRRÓL, ÉS MÁR AZ INTEL VEZETŐSÉGE IS MEGERŐSÍTETTE, HOGY ÉRDEKELTEK AZ ÜGYBEN.

A TSMC-vel és az Applevel egyaránt tárgyalnak az amerikai kereskedelmi döntéshozók a gyártás USA-ba telepítéséről. A TSMC vezetősége elmondta, hogy nyitottak a tengerentúli terjeszkedésre, de eddig még nem született róla konkrét döntés.

Egyes források szerint az USA döntéshozó a dél-koreai Samsungot is rá akarják bírni, hogy a fejlettebb chipeit az országban gyártsa. A koreai vállalatnak egyébként már van egy üzeme Austinban.

A Trump adminisztráció célja, hogy az ország dominanciáját az elektrotechnológiai termékek gyártása terén megerősítse. Bob Swan, az Intel vezérigazgatója a Védelmi Minisztériumnak írt levelében úgy fogalmazott, hogy a hazai gyártás és a technológiai dominancia megerősítése fontosabb, mint valaha. Az Egyesült Államok szerepének növelése a gyártásban már korábban is napirenden volt, de az ellátási láncok sérülékenysége könnyen felgyorsíthatja a folyamatokat.

(portfolio)

Válaszok

Megosztás

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

X