A COVID megváltoztatja a vállalatok működését

Csaknem két hónapos kemény munka után, elegendő releváns adat áll rendelkezésre az első következtetések levonásához, így a közgazdászok és az egyes vállalatok fokozatosan áttekintik az eddigi fejleményeket. Nem mintha valami véget érne a vállalatok és az egyéni gazdaságok számára az első lépésekkel a szigorú intézkedések meglazításához. A vezető makro- és mikrogazdálkodók viszont egyetértenek abban, hogy még mindig a globális világjárvány által indított folyamat kezdetén vagyunk. Szerintük eddig csak a közönséges gleccser teteje van mögöttünk.

Egyes iparágakat jobban érint a válság, másokat kevésbé. A helyzet minden bizonnyal gyorsan fejlődik és gyorsan változik, így a mai vesztesek végül továbbra is győztesek lehetnek. De minden erőt ki kell használni, be kell vonni saját erőforrást és mozgósítani kell minden tartalékot. Nehéz teszt lesz, amelyben valószínűleg nem megy keresztül az, amit nem szilárd alapokra építettek. Az emberi munkában a kulcs ismét az oktatás, a képesítések, a találmány, a rugalmasság és a kívánt teljesítmény elérésének motivációja lesz. A technológiák hatékonysága, megbízhatósága, sokoldalúsága és természetesen a pénzügyi igények.

Az olyan gazdaságok esetében, mint például Közép-Európa, a kulcs abban rejlik, hogy tudnak-e kulcsfontosságú átmenetet képezni az alacsony költségű gazdaságokról egy olyan gazdaságra, amely támogatja a legfejlettebb technológiák kutatását, fejlesztését és előállítását. Az európai gazdaságnak most nagy kihívással kell szembenéznie: hogyan lehet minimalizálni a távoli piacoktól, különösen Ázsiából származó termékektől, alapanyagoktól félkész-és késztermékektől való általános függőségét. A jelenlegi tapasztalat egyértelmű bizonyíték arra, hogy a globalizációnak nevezett megatrend gyenge pontja a regionális, ill. kontinentális önellátás. És ez valóban jelentős veszélyt jelenthet a közeljövőben.

(logisticnews)

Válaszok

Megosztás

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

X