Visszafordulhat a globalizáció?

A koronavírus a globális kereskedelem alapvető átalakulását és a globalizáció visszafejlődését hozhatja el a CNBC által megkérdezett közgazdászok szerint.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) egy friss jelentésében az áll, hogy a globalizáció visszafejlődése és regionális ellátási láncok kialakulását hozza a mostani járvány. Mint írják, a globalizáció mostani hulláma 2001 óta tart, amikor Kínát bevették a WTO-ba, ekkor ugyanis a multinacionális cégek előnyökre fordították a hatalmas lakossággal rendelkező ország keresleti és kínálati kapacitásait.

Arra is kitérnek az elemzők, hogy a Covid-19 csak egy eleve létező folyamatot gyorsított fel, hiszen a növekvő kínai bérek és az USA-val való kereskedelmi háború miatt számos multinacionális vállalat költöztette át gyárait más ázsiai országokba. Hozzáteszik: a koronavírus egy újabb ösztönző a cégeknek, hogy az ellátási láncaikat diverzifikálják.

Az EIU elemzői hasonló véleményen vannak, mint Mark Mobius, aki még áprilisban mondta azt, hogy számos cég tervez kiköltözni Kínából a pandémia miatt. Ezek a vállalatok szerint elsősorban Vietnamot, Bangladest, Törökországok és Brazíliát veszik majd célba.

Az EIU egyébként arra is figyelmeztetett, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus a koronavírus miatt nemcsak fennmaradhat, hanem fokozódhat, ahogy az ázsiai ország igyekszik mindent megtenni azért, hogy világhatalmi pozícióját erősítse.

(portfolio)

Válaszok

Megosztás

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

X