Távmunka az új munkád?

Szóval megkaptad az állást? Gratulálok! Egy új fejezet kezdődik az életedben, új környezet, új arcok, új kihívások. Kivéve, ha most, a járványhelyzetre való tekintettel éppenséggel az asztalod ugyanaz, mint az előző hónapokban volt: továbbra is otthonról dolgozol.

Forbes.com szakértője összegyűjtött pár hasznos tanácsot, amelyek segíthetnek a nekilódulásban és a távbeilleszkedésben, hogy aztán élvezni is tudd a szituációt.

 

1. Értsd meg a feladatot!

A távmunka során különösen oda kell figyelned az új feladataid megértésére és az azokhoz kapcsolódó elvárások megismerésére. Járj utána, kitől tudsz akár menet közben is segítséget kérni, illetve hogy vannak-e a cégnek információs anyagai, adatbázisai, amelyek a segítségedre lehetnek.

 

2. Építs kapcsolatokat!

Derítsd ki, hogyan szokott kommunikálni egymással új közösséged. Néhány csoport a videóhívásokat preferálja, mások a telefont, megint mások csetelnek, vagy belső rendszereken leveleznek. Kérdezz, tölts le új applikációkat, ha szükséges, és kezdj el ismerkedni, integrálódj.

Építs kapcsolatokat! Elsősorban a hozzád legközelebb álló menedzsereddel, például úgy, hogy rendszeresen értesíted arról, hogy haladsz a feladataiddal. Ha csapatban dolgozol, akkor velük is ugyanígy járj el. Persze mindez sokkal nehezebb távmunkában, de így is rengeteg módja van annak, hogy kifejezd elkötelezettségedet és érdeklődésedet.

Mutatkozz be, kezdeményezz privát beszélgetéseket, akár a munkától eltérő témakörökben is. Ha majd találkoztok személyesen is, minden sokkal könnyebb lesz a hosszabb online csetelések után.

 

3. Kérdezz!

Okosan, átgondoltan. Kérdezz attól, akitől a feladatot kaptad. Ennek a legjobb módja, ha küldesz egy e-mailt a kollégádnak, és megkérdezed, mikor hívhatnád fel az előre összegyűjtött kérdéseiddel. Amellett, hogy információkhoz jutsz és közben is erősíted új kapcsolataidat, ezzel azt is kifejezed, hogy szeretnél jól teljesíteni, érdekel, amit csinálsz, de tiszteletben tartod mások időbeosztását. Persze, azért elsősorban fókuszálj és gondold át az előre megkapott tudás alapján a feladatot, próbáld megoldani, a kérdezősködést korlátozd az igazán fontos dolgokra és homályos foltokra.

 

4. Építs struktúrát!

Az új távmunka is otthoni munka, ugyanazok a kihívásai, mint a korábbi távmunkának. Azaz, ha nem vigyázol, a munkaidőd összefolyik majd a szabadidőddel, a pihenőidőddel. Alakítsd ki a napi rutint, tarts szüneteket, ebédelj rendesen, és amikor pihensz, csukd le a laptopod. Egy új, kihívásokkal teli szituációban, amikor le akarod nyűgözni új kollégáidat és főnöködet, csábító lehet a túlóra, de vigyázz, mert gyorsan kiéghetsz benne.

 

5. Fejlődj!

Kérj visszajelzést a teljesítményedről akár már az első hét után. Érdeklődj, hogyan csinálhatnád még jobban. Ne szívd mellre a kritikát, inkább tanulj a hibáidból!

 

6. Ne pánikolj!

Bizonytalan körülmények között vágsz most bele valami újba, de hidd el, a kollégáid szívesen segítenek majd abban, hogy komfortosan érezd magad. Kérj nyugodtan tanácsot, ha stresszelsz, akkor is fordulhatsz hozzájuk, de akár családtagjaidhoz, szakemberekhez is segítségért. Ne feledd, sokan mások is épp ugyanolyan csónakban eveznek most, mint te!

(forbes)

Válaszok

Megosztás

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

X