Az elmúlt 40 év legsúlyosabb válsága

Az idén 5,1 százalékkal csökken a globális gazdaság, egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító elemzésében. A tanulmány szerint a globális kereskedelem 15 százalékkal esik vissza. A fejlett országok GDP-je összesítve várhatóan 6,6 százalékkal csökken 2020-ban. Ugyanakkor jövőre akár 6,5 százalékos növekedés is lehetséges.

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint 1980 óta nem sújtotta ilyen válság a világgazdaságot. Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója szerint a járvány a világ összes országának gazdaságát érinti. „Nem csak a fejlett országok sínylik meg a koronavírust, hanem a fejlődő piacok is. Kína lehet a Föld egyetlen országa, amelyik minimális növekedéssel zárja az idei évet” – mondta az országigazgató.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy Oroszországot épp a Szaúd-Arábiával vívott olajár-háború közepette érte el a járvány. Mivel az orosz gazdaság legfőbb bevételi forrása az olaj, az alacsony árak következtében akár 6,2 százalék is lehet a GDP visszaesése. Brazília későn reagált a Covid-19 megjelenésére, ezért a betegség ott terjed a legnagyobb ütemben, és ez 7,5 százalékos zuhanást okozhat 2020-ban. Mexikót az amerikai és kanadai importigények csökkenése sújtja, itt mínusz 5,2 százalék lehet a gazdaság idei teljesítménye. Az indiai gazdaság közel 6 százalékkal esik vissza, a török GDP mínusz 4,6 százalék lehet, míg a dél-afrikai 9,1 százalékkal zuhan.

A hitelbiztosító elemzése szerint ugyanakkor jövőre akár nagy növekedés is elképzelhető. „Az optimista forgatókönyvünk alapja, hogy a jövő év elején meglesz a vakcina a vírus ellen. Ebben az esetben jövőre 6,5 százalékos globális GDP-növekedéssel kalkulálunk. Ha nem sikerül kifejleszteni az oltóanyagot, az idei adatokat várhatóan módosítanunk kell majd az év végén” – mondta az országigazgató.

Az Atradius tanulmánya úgy becsüli, hogy a vakcina kifejlesztése, illetve a szociális távolságtartási szabályok enyhítése esetén Kelet-Európa gazdasága az idén 5 százalékkal csökken, és jövőre 5,3 százalékkal nő. A pesszimista forgatókönyv szerint a régió GDP-je 2020-ban 12,4 százalékkal esik vissza, a 2021-es növekedés pedig 5,9 százalék lehet.

A hitelbiztosító szakértői szerint a magyar gazdaság éves szinte 4-7 százalékkal esik vissza.  A legnagyobb visszaesés az autóipart, a turizmust vagy a tartós fogyasztási cikkek piacát éri. Az Atradius országigazgatója épp a fentiek miatt tartaná indokoltnak, hogy más országokhoz hasonlóan Magyarországon is az állam átmenetileg beálljon a hitelbiztosítók mögé, így garantálva a vállalatok közötti finanszírozás változatlan fennmaradását.

„Németországban és kilenc másik európai országban ez már működik, míg Ausztriában, Lengyelországban vagy Romániában nemsokára elindul ez a kiemelt jelentőségű program. A jelenlegi hazai megoldás hasznos, de csak egy szűk körben használható lehetőség, ami makrogazdasági szinten nem jelentős. A magyarországi hitelbiztosítók nyitottak lennének egy szélesebb spektrumú állami szerepvállalásról tárgyalni” – mondta Vanek Balázs.

(realista)

Válaszok

Megosztás

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

X